Leven met en voor Bearded Collies

nieuws

Obbicht by EvMK

Obbicht

Thuis in Obbicht

Waar paarden grazen in het verlengde van de Maas
Daar waar de poort naar roem geopend werd
Een kasteel het symbool is van een rijk verleden
En Koninklijk Bloed zijn Naam nalaat
Waar kerktorens vechten om een plaats in het vizier
De één sluimerend,
De ander, markant en bij de tijd


Net als de mensen
Samen
De oude stempel,
Gehecht aan waarden en normen
De jongere generatie,
Meer individueel, meer multi-cultureel, vernieuwend


Een dorp geflankeerd door waterwegen
Waar kinderen vissen ,
In wat opkwellend zijn oorsprong vindt.
Met België slechts op een steenworp afstand


Dat dorp met zijn eigenzinnigheid,
Zijn afwisseling van rustiek en modern
Verweven tot een uitstraling van rust en zekerheid


Dat is waar de Maas mij Bracht
En ik mijn bestemming gevonden heb.

© Elizabeth van Mulken-Keur

konigspaarden

Obbicht( in het Limburgs Obbeeg) is een klein landelijk dorpje, met een groot historisch verleden, te midden van het hart van de Maasvallei in Limburg.
Aan de westkant wordt het begrensd door de Maas, met België op een steenworp afstand. Aan de oostelijke zijde ligt het in 1934 gegraven Julianakanaal.
Aan de rand van het dorp ontspringt de Kingbeek,een vruchtbare kwelwaterbron, die al eeuwenlang voor vertier zorgt bij de jeugd, met ondermeer kikkervisjes vangen.

Ergens in de 11e eeuw zou er al sprake zijn geweest van dit dorpje, toen nog Bettiene genaamd. De oudste vermelding dateert uit 1366, Opbyecht ( betekenis: stroomopwaarts gelegen Bicht). Pas in 1840 werd als naam Obbight gebruikt. Het dorpje telde toen zo'n 240 inwoners. In 2021 was het inwoneraantal 1820.
Was het eerst samen met Grevenbicht de heerlijkheid Bicht, dat als vrije rijksheerlijkheid deels behoorde aan het graafschap Loon en het hertogdom Gelre, wat later hoorde het samen met Papenhoven en Nattenhoven enkel tot het hertogdom Gelre.

maas by EvMK
hoge maas by EvMK
overtochtmonument deels by EvMK

de hoge maas bij Obbicht

Op 5 en 6 oktober 1568 ging Willem van Oranje de strijd aan met de Spaanse troepen van hertog Alva, door met zijn leger vanuit Duitsland de Maas bij Obbicht over te steken op weg naar de strijd bij Brussel.
In 2018, werd ter gelegenheid van 450 jaar na de overtocht het openlucht theaterspel, (een bewerkte versie van) Wie ein vluch wilj gauwze, van Herman Veugelers( 1999) op maar liefst 9 historische locaties in Obbicht opgevoerd. Eerder in 2000, werd ter ere van de ( zij het dan mislukte) overtocht een poortmonument onthuld,dat door de destijds nog kroonprins zijnde, Willem-Alexander werd gesigneerd. Deze poort kunt u bekijken wanneer u een wandeling of fietstocht maakt langs de Maas ( Maasstraat).

In de loop der eeuwen is Obbicht meerdere keren door rampen getroffen. In 1643 werd het oorspronkelijke dorp verwoest door de Maas en verplaatsten de overlevenden zich naar het gehucht Overbroek, dat zich bevond op de plek van de huidige oude dorpskern.

theater obbicht by EvMK
theater obbicht1 by EvMK
theater obbicht1 by EvMK

foto's van het theaterspel wie ein vluch wilj gauwze 2018

Aan de zuidelijke rand van Obbicht ligt het unieke achtkantige centraalgebouwde kasteel, deels op restanten van een middeleeuwse burcht, daterend uit 1780. Na de verwoestende brand van het hoofdgebouw in 1954, werd het door Peter Johan Szymkowiak in 1973 opgekocht en geheel gerestaureerd. Deze restauratie was voltooid in 1988. De mooie kasteeltuin is toegankelijk voor wandelend publiek ( zonder hond). In 2021 kreeg het kasteel een nieuwe eigenaar.
De kasteelgrachten worden gevoed door de Kingbeek, welke terugvloeit in deze Kingbeek ter hoogte van waar de papiermolen gebouwd was.

plataan kasteelvijver by EvMK
zwaan in gracht by EvMK
kasteelvijver obbicht by EvMK

plataan kasteelvijver---zwaan in kasteelgracht--- kasteelvijver Obbicht

Van het dorpje Obbicht werd het merendeel in 1825 verwoest door brand. In 1825 brak brand uit in de papiermolen, en verspreidde zich, mede door de felle zuidwesten wind, naar het dorp.De brand verwoestte, naast de papiermolen zelf, vrijwel het gehele dorpje van ongeveer 40 huizen inclusief de kerk en de pastorie.
Deze wateraangedreven papiermolen, gebouwd in 1699, was het geboortehuis was van de beroemde schrijver Pieter Ecrevisse ( Obbicht 1804-06-03 - Eekloo 1879-12-26). In 1979 werd ter ere van zijn 100e sterfdag een monument onthult op de weg naar Nattenhoven, te midden van knotwilgen.

knotwilgen kasteelweg-van bronkhorstlaan Obbicht by EvMK

Tot 1982 vormde Obbicht met Nattenhoven, Papenhoven en Schipperskerk de welvarende gemeente Obbicht-Papenhoven. Erna werd ze ingelijfd bij de gemeente Born, dat op haar beurt weer opging in 2001 in de gemeente Sittard-Geleen.

kasteel vanuit de kasteeltuin Obbicht by EvMK
kasteel  Obbicht by EvMK
kasteel  Obbicht by EvMK

kasteel Obbicht

Obbicht kent een 8 tal rijksmonumenten ( waaronder het kasteel en de kasteelhoeve) en tevens een 8 tal gemeentemonumenten.( de oude kerktoren, cafe bornerweg, pastorie en enkele woonhuis/boerderijen.) Ook zijn er monumenten als het vasteloavendj monument (op de markt), het joods monument (1995, langs de beekstraat), het monument voor de gesneuvelde soldaten mei 1940 (1992 bij de brug van Obbicht). Ernaast zijn er een groot aantal historische panden.
Obbicht heeft een rijke kerkhistorie. Het dorp is van oudsher Katholiek. Velen van hen waren boeren, mandemakers of mijnwerker. Tegenwoordig is de beroepsgroep zeer gemêleerd.
Van de oude Ecrevisse kerk staat nu enkel nog de ( gerestaureerde) toren (1828). Historisch gezien de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Het nieuwe kerkgebouw, 1968, werd in een geheel andere modernere stijl gebouwd nabij het marktplein (en het voormalige gemeentehuis). Tegenwoordig, meegegroeid in de tijd, heeft het kerkgebouw, naast de kerkmissen, een meer multifunctionelere gebruiksinvulling.

Het dorp kent ook een aantal mooie kapelletjes. De st. Barbarakapel (1960, koestraat), het heilig hart kapelletje ( begin 20e eeuw, langs de Beek),de Piëtakapel( 1954, hoek vonderstraat/kempenweg).

oude kerktoren by EvMK
heilig hart kapel
kerk willibrorduslaan by EvMK

de oude kerktoren, het heilig hart kapelletje en de nieuwe kerk

pad met jezus bij kerk obbicht

het pad naar de kerk

Geloof Hoop Liefde

De grillige schaduw van het leven
dempt soms het kleurrijke perspectief
als tijd even stil lijkt te staan
doch het vertrouwen wacht standvastig
tot je je pad vervolgt en
het geloof terug vind
dat het gras groener is
daar waar je samen gaat.

© Elizabeth van Mulken-Keur 2021

Oudere dorpelingen kunnen u nog vertellen over de vele oudbruine cafeetjes die er door de tijd heen in Obbicht waren...Bie Tillie, Sparta. Sommige werden door brand verwoest ( zoals cafe 't Törp in 2013, daar waar nu het nieuwe geneeskundig centrum zich bevindt). En het laatste cafeetje, t Vaerhoes, sloot in 2019 zijn deuren. Wel is het oude schutterslokaal op de Bornerweg een monumentaal pand geworden, waar bij traditionele activiteiten soms de deur net als vroeger weer open staat. Het in 2022, in het oude bankgebouw aan de kempenweg, geopende gemeenschapshuis, t Törpshoes, is opgezet en ontwikkeld door het Dorpsplatform om samen met en voor elkaar activiteiten en bijeenkomsten te organiseren voor alle dorpelingen.

officiele opening t Torpshoes
naamsonthulling t Torpshoes Elizabeth vMK en dhr Leon Geilen van gemeente Sittard-Geleen
het hoekje van de boekenclub

De officiele opening door de stuurgroep van t Törpshoes - de naamsonthulling door vertegenwoordiger gemeente en naam-winnares- de boekenclub

Tot de opkomst van de supermarkten in de dorpen rondom, halverwege de jaren negentig, had Obbicht nog een kruidenierswinkel, een melkboer bakkerswinkel en ambachtelijk slager en de melkboer kwam langs de deur. De bakkerij( 1944) is hedendaags toeleverancier van vlaaien en gebak, bestierd door de inmiddels vierde generatie Demandt

de Kingbeek Obbicht

Wat in het dorp door al die eeuwen heen nog steeds leeft, is het verenigingsleven. In de jaren 70 was Obbicht bekend om de wielerronde Wonder van Obbicht, die ten tijde van de kermis gehouden werd en waar menig (inter)nationaal bekend wielrenner aan mee deed.
Van drumband Concordia, die o.l.v. dhr W. Smits, zich tromde tot in hoge regionen, in stevige concurrentie met buurdorp Grevenbicht..
De harmonie Concordia, waar hedendaags vele jonge solisten in landelijke competities uitzonderlijk presteren.
Tot schutterij Willibrordus, het zangkoor, de duivenmelkerij, en de sportverenigingen (o.a. voetbal, tennis, jeu de boule).
De katholieke school in Obbicht, kende in het verleden, een aparte meisjes en jongensafdeling , waar vanuit verre omgeving met de fiets of benenwagen, naar toe werd gegaan. In de begin jaren 2000 ging de Willibrordusschool op in de scholengemeenschap de Kingbeek. Door een tekort aan leerlingen werden dependances samengevoegd en gaan kinderen nu naar locatie Grevenbicht. In de toekomst wil men een school/opvang en sportcomplex realiseren precies in het middengebied tussen Obbicht en Grevenbicht in.
speeltuin het reuberke

speeltuin het Reuberke

De echo van de bel


Een leeg schoolbord
vangt gekleurd licht op
via de sticker op het raam
Het krijtje ligt nog op de rand
Een schoolbankje staat verloren
midden in het lokaal
De plant op de vensterbank
laat zijn blaadjes troosteloos hangen
Op het plein ligt nog een vergeten bal

Er klinken geen vrolijk spelende kinderen
als de zon schijnt
Geen kleutertekeningen
trots gemaakt
Met een knijper aan de lijn voor het raam
Geen schrijfdans,
rekensommen op het bord
Een klas kinderen op weg
naar de gymzaal van het dorp
De musical zong zijn laatste lied

De school van vroeger
van een vader
en later zijn zoon
les van dezelfde leraar
De school van gisteren
Zelfstudiegroepjes in de aula
een nieuw gezicht
voor de klas
De volle klassen steeds een beetje leger

De poort
waar je als mama je kind op haalde
En later
opa's en oma's stonden te wachten
Ze is gesloten

De schoolbel
die zovele decennia al de dag inluidde
Ze zwijgt

Net als elk jaar
als de zomervakantie begint
Maar nu

Voorgoed
nog slechts een echo van haar tijd.

© Elizabeth van Mulken-Keur, juli 2020

Alhoewel vanaf generatie X veel jongeren vanwege studie of werk buiten Obbicht zijn gaan wonen zijn de generaties die nu in het dorp wonen, bezig met mooie initiatieven om Obbicht cultureel op de kaart te (blijven) zetten. Van de tradionele kerstboom op de markt tot concerten in de kerk, speeltuin het Reuberke, de jaarlijkse garagesale, carnavalsprogramma Reuberiek, tot het 3 daagse muziekfestival Verenigt in de kern, van Neet te Redde en vanaf 2022 het eerste meerdaagse Grensmaas Cultuurfestival.
Met geregeld themawandelingen, zoals de jaarlijkse wêntjerwanjeling, en het eerder georganiseerde muzikale wenjele, de theaterwandeltocht en de historische wandeling door verschillende verenigingen, ziet u Obbicht van een andere kant.

Of u nu met de auto, de fiets of wandelend, vanaf de A2, via de sluis van Born, vanuit Berg aan de Maas, via het veer vanuit Stokkem of over de brug vanuit Graetheide ons mooie dorpje aan doet...

gezien vanaf gbicht by EvMK
misty morgen beelaertstraat by EvMK
sluis born bij nacht by EvMK

Obbicht gezien vanaf Papenhoven- mistige weilanden- sluis born bij nacht

Met zijn ligging tussen Maas en Julianakanaal, zijn twee kerktorens in het vizier en zijn rijke historie is Obbicht een uniek dorpje.

Obbicht by EvMK

Obbicht..je zou er maar wonen 🤩 !

uitzicht bij zonsopkomst richting kanaal by EvMK

naar begin pagina